Satuin katsomaan eräs kaunis päivä ylen kanavalta ruokaohjelmaa, jossa valmistettiin erilaisia, helppoja ja aitoja italialaisia ruokia. Ainoa asia joka siitä jäi minun reikäiseen päähän oli pastataikinan resepti: 

n. 100g durum-jauhoja (jollain laskuopilla saamme tästä siis n. 1,5dl)

1 kanamunanen

ripaus suolaa

Tästä tulee yksi iso annos tai kahdelle pieniruokaiselle.

pasta-normal.jpg

Suosittelen lämpimästi aloittamaan tämän harrastuksen kuvan osoittamalla tavalla, koska se on hyvin jännittävää. Kananmuna nimittäin osaa lähteä rullailemaan tuosta kraaterista omille teilleen aivan kuin sillä olisi oma tahto ja päämääränä päästä hyppäämään pöydän reunalta kohti juuri puhdistettua lattiaa. Kerran oli silmät tippua päästä kun muna lähti liikkeelle jauhoansastaan kuin hauki kaislikosta. Joten jauhojen sotkeminen aloitetaan varovasti, esimerkiksi haarukan avulla ja kädet liataan vasta sen jälkeen kun siltä alkaa tuntumaan. Koska munien koostumuksissa on eroja, taikinan paksuutta voi ohjailla vedellä tai lisäämällä jauhoja. Mälliä vaivataan sen aikaa kunnes se tuntuu "silkkiseltä". Aikaa vaivaamiseen on varattava 10-15min. Kun pallo on valmis, laitetaan se jääkaapiin odottamaan vuoroaan noin puoleksi tunniksi. Jos taloudesta löytyy pastakone, taikinaa voi ryhtyä suoraan ajelemaan ilman odotosta.

Kun taikinapaakku on ollut sen hetkisen jääkaapissa. Voi siitä alkaa muovailemaan kaulimen ja puhtaan väkivallan avulla jotain ihanaa ja kaunista. Tässä vaiheessa taikina kannattaa jakaa kahteen osaan, on helpompaa työstää pienempää pastalevyä ellei välttämättä halua tehdä asioista vaikeaa. Tarkoitus olisi ilmeisesti kaulita taikinaa useampi kerta, aina puolittaen ja kääntämällä taikina taas toisen puolikkaan päälle. Mutta kenellä sellaiseen on aikaa tässä harmaassa, kiireisessä ja tylyssä maailmassa. Hah! Taikinasta voi muotoilla käytännössä ihan mitä haluaa mutta paras muoto pastakastikkeelle on ylläolevassa kuvassa esitetty. 

Keittoaika on silkkaa neurokirurgiaa. Ehkä 30s - 2min, ehkä ei. Tulee hyvää tai sitten ei. Auringonpilkut pitää olla tietyssä kierrossa tätä valmistaessa. 

Samalla ohjeella teoriassa voi tehdä nuudeleita. Jos taikinasta haluaa saada langanohuita pätkiä, suosittelen turvautumaan taikuuteen.