Tämän helpommalla ei kai voi leipää leipoa. Vaikea tähän on mitään muuta lisätä kuin sen, että tästä tulee kovakuorinen ja pehmeäsisuksinen herkkuleipä (kovaa kuorta voit halutessasi pehmentää valmistamisen jälkeen vaikka samalla elmukelmulla millä peitit kipon yön ajaksi). Kovakuorisena tämä sopii myös väkivallan välineeksi, aerodynaaminen muoto soveltuu hyvin heittämiseen. Kevyt mutta riittävä massa lisää ilmalentoa ja pitää kuitenkin iskeytymisen kivuliaana. Virkistävä vaihtoehto silmiin puukottamiseen.

- 500g vehnäjauhoja (n. 7,5dl)  
- 5dl lämmintä vettä (kuivahiiva innostuu velmuilemaan n. 42-asteessa)
- 1pss kuivahiivaa
- 1tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja vatkaile puulastalla. Seoksen on tarkoitus jäädä aavistuksen verran löysäksi. Maailmaloppua ei tule jos taikina on liian löysää tai kovaa. Vettä tai jauhoja lisäämällä saa mälliin oikeanlaisen koostumuksen. Viritä elmukelmu kipon päälle ja laita se jääkaappiin. Siellä se saa hengailla yön yli. Seuraavana päivänä nosta ajoissa lämpimään. Siirrä taikina varovasti kulhosta pellille, jotta se ei lässähdä litsläts. Jos tässä kämmää jotain, tulee muistaa se, että leipä kohoaa kypsyessään. Kauraleseitä voi ripotella pinnalle, ne leviää hyvin ja sotkee joka paikan leipää leikattaessa. Oliivitkin käy ja homman voi antaa lähteä käsistä monella eri tapaa. Lämmitä uuni 220-asteeseen ja tuikkaa sätös sinne n. 40 minuutiksi. Tällä ohjeella tekee ison, kuvan osoittaman kaltaisen leivän tai useampia pieniä sämpylöitä. 

Syy miksi tätä nostatetaan yön yli jääkaapissa, on hyvin yksinkertainen. Leipämaahinen asuu Irlannin tuulisilla soilla ja on tottunut viileään ja kosteaan. Se käy puhaltamassa taikinaan tarvittavat ilmakuplat, jotta koostumuksesta tulee fantastinen.

leip%C3%A4-normal.jpg

Jos siihen ei liity ruokaa, en syö. - Oublie